Wat is een Indexfonds en waarom zou je erin beleggen?

Mijn meest recente post ging over het boek De Beleggersillusie - echt een aanrader, dus ga dat lezen! - en een belangrijk onderwerp in dat boek is beleggen via een indexfonds.

In deze post ga ik uitleggen wat een indexfonds is, en waarom beleggen via een indexfonds je voorkeur verdiend boven direct beleggen in een aantal losse aandelen.











x
Een van de belangrijkste punten uit De Beleggersillusie, is dat kosten - transactiekosten - op de langere termijn een echte rendementskiller zijn. Op de korte termijn natuurlijk ook, maar op de langere termijn ontnemen ze je het ‘rente-op-rente’ effect van de vroegere jaren in de periode.

Hoe kan je transactiekosten voorkomen? Door weinig te handelen. En door een broker te kiezen met lage (transactie)kosten, natuurlijk. Weinig handelen kan je ook doen in individuele aandelen, echter dan loop je aan tegen de beperking van spreiding.

Niet al je eieren in een mandje stoppen. Het is zo’n uitdrukking die vast wel kent, maar als je als individu belegd - particulier beleggen met bijv. 10.000 euro - met daardoor beperkte bedragen, kan je niet zo heel veel aandelen kiezen. Zeker als een aandeel ‘duur’ is - zeg, 1000 euro voor een aandeel Google (Alphabet) - dan ben je snel door je budget heen. En dan heb je maar een paar aandelen, en die zorgen ervoor dat je buiten proportie het risico loopt van die aandelen.

Naast het risico van beperkte spreiding, ben je met losse aandelen ook met een riskant spelletje bezig: je kiest namelijk een aantal aandelen uit de grotere zee met aandelen. En wie zegt dat deze vissen zo hard gaan groeien? Dat is het tweede belangrijke punt uit De Beleggingsillusie wat ik mijzelf heb ingeprent: je weet het niet, en zeker niet op de langere termijn. Als je het leuk vindt kun je prima af en toe in wat ‘gokjes’ stoppen, maar niet het merendeel van je vermogen op de langere termijn.

Enter indexfondsen.

Indexfondsen leveren waarde doordat ze de twee problemen hierboven oplossen. Een indexfonds ‘tracked’ - volgt - een bredere index, bijv. de AEX-index, en alle bedrijven die daarop staan. Zo kan je ook met beperkte bedragen via deze omweg toch in al die bedrijven investeren. En met minimale transactiekosten, want je koop alleen het indexfonds.

Omdat een indexfonds met een brede index in zoveel bedrijven belegd, ondervang je ook gelijk het probleem van het kiezen van de individuele winnaars: je belegd gewoon in allemaal. En daarmee pak je het rendement van de markt. En het rendement van de markt, dat is een toprendement. 

Verreweg de meeste beleggers die actief beleggen - in individuele aandelen - behalen namelijk een lager rendement dan het marktrendement. Dit komt grotendeels doordat ze extra kosten maken, mede door meer transacties, en omdat ze inzetten op wat achteraf de verkeerde aandelen blijken te zijn.

Dan is er nog een stap te gaan: in welk(e) indexfonds(en) ga je beleggen? In mijn volgende artikel beschrijf ik waar ik naar kijk wanneer ik deze keuze maak.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Consulteer altijd een expert voordat je een belangrijke financiële beslissing neemt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat is jouw spaarpercentage?

Hypotheek: wat is het verschil tussen de lineaire- en de annuïteitenhypotheek?

De Beleggersillusie boek review en de Do's en Don'ts