Hypotheek: wat is het verschil tussen bruto en netto maandlasten?

Je bent in de hypotheken gedoken en je ziet de termen bruto en netto maandlasten - wat is het verschil tussen beide en waarom is het belangrijk?

De bruto hypotheeklast is het bedrag dat je elke maand betaalt aan de bank of hypotheekverstrekker. Dit bestaat uit de onderdelen aflossing en rente.

Om te komen tot de netto hypotheeklast, zijn twee zaken van belang:

1. bij jouw inkomen wordt het eigenwoningforfait opgeteld
2. je belastingvoordeel maakt je belastbaar inkomen lager (hypotheekrente-aftrek en eenmalige kosten voor afsluiten hypotheek, zoals taxatie woning en overdracht bij de notaris)

Een eigen woning zorgt voor een verhoging van je belastbaar inkomen. Bij de belastingaangifte wordt  een bijtelling gedaan bovenop jouw werkelijke inkomen. Dit wordt het eigenwoningforfait genoemd. De hoogte van het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde van je woning.

Voor woningeigenaren is er belastingvoordeel: ten eerste de hypotheekrenteaftrek. De rente die je betaalt over je hypothecaire lening mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Ook een deel van de eenmalige kosten om een hypotheek af te sluiten is aftrekbaar.

Na het optellen van het eigenwoningforfait bij je belastbaar inkomen en het aftrekken van de hypotheekrenteaftrek, blijft een jaarlijks belastingvoordeel over. Dit jaarlijkse belastingvoordeel wordt omgerekend naar een maandbedrag. De uitkomst daarvan trek je af van de bruto maandlast voor je hypotheek en wat overblijft is je netto maandelijkse hypotheeklast.

Dus, de bruto maandlast is het bedrag wat je per maand betaald aan je bank. Met verrekening van belastingvoordeel kom je uit op de netto maandlasten, en deze zijn veelal lager.

Let op, er zijn twee soorten hypotheken: de lineaire- en de annuïteitenhypotheek. Het bruto- en netto bedrag verschild voor beide hypotheken. Lees meer over het verschil in maandlasten tussen de lineaire- en de annuïteitenhypotheek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek: wat is het verschil tussen de lineaire- en de annuïteitenhypotheek?

Wat is jouw spaarpercentage?

De Beleggersillusie boek review en de Do's en Don'ts